top of page

EXPERTISES

Whiplash

Resultaat na één behandeling!

Wat is een whiplash?

Whiplash is een verzamelnaam voor klachten die optreden nadat het hoofd een plotselinge, heftige beweging gemaakt heeft. In eerste instantie kunnen de klachten variëren van pijn in de nek en schouders, hoofdpijn, misselijkheid en braken tot pijn en/of tintelingen in de hals en schouders. Meestal zijn de klachten binnen het half jaar verdwenen. Bij 10 % van de personen met een whiplash kunnen er voor onbepaalde tijd klachten blijven bestaan of kunnen die zelfs laattijdig optreden. Ook bijkomende klachten zoals sneller geïrriteerd zijn, extreme vermoeidheid, seksuele problemen, slapeloosheid en andere problemen kunnen optreden.

 

Behandeling bij whiplash.

Over het algemeen is rust in de eerste 3 weken aangewezen. U kunt al in een vroeg stadium beginnen met uw acupunctuurbehandeling, maar ook in een chronische fase is acupunctuur succesvol inzetbaar. Acupunctuur werkt goed bij pijnklachten en bevordert het herstel. Zowel de initiële klachten als de bijkomende klachten worden op die manier aangepakt. In onze transdisciplinaire groepspraktijk kan een combinatie met kinesitherapie, kinesiotaping en auriculotherapie het herstel nog bespoedigen.

 

 

Onderzoek acupunctuur bij whiplashpatiënten.

Als behandelend acupuncturist mocht ik meewerken aan een onderzoek naar de werkzaamheid van acupunctuur bij chronische whiplashpatiënten. Dit samen met BAF, Eufom (beide beroepsorganisaties voor acupunctuur) en de VUB. Deze studie werd gepubliceerd in The European Journal of Pain in 2012 en toonde al positieve verschillen aan na slechts één acupunctuurbehandeling. Verdere behandeling van deze chronische pijnpatiënten buiten dit onderzoek toonde een zeer duidelijke verbetering aan van 30 tot 70 % wat betreft pijn en concentratiestoornissen en een merkbare verbetering van bijna alle andere klachten.

bottom of page